Monday, March 12, 2012

Masalah jerawat dan akne.


Masalah jerawat dan akne.

Jerawat ni selalunya bermula apabila pori-pori muka kita ni tersumbat dengan sejenis minyak yang dipanggil sebum yang mana selalu
ada pada muka kita dan rambut.

Akne pula selalunya terjadi bila seseorang itu menginjak dewasa dimana hormon badan tidak menentu,menyebabkan kulit
kita menghasilkan lebih banyak sebum dari kadar biasa. Sebab tu banyak keluar terutama dekat bahagian t-zone.

ok ni tips macam mana nak kurangkan berlakunya parut macam kawah bulan tu dan hilangkan secepat munkin.

1.Cuci wajah cukup 2 x je sehari dengan air yang agak suam dan gunakan pencuci wajah yang dah dikhaskan untuk acne jer. Cuci dan urut
dengan perlahan secara membulat.jangan pulak scrub kuat -kuat sampai terluka dan jgn terlebih cuci takut luka jerawat tu lagi merebak.
kene pandai agak-agak yer.Dah siap cuci ambil AylaMyra purifying and scar serum dan sapukannya keseluruhan wajah ,dah kering sapu lagi.
Satu botol tu boleh pakai 2x so pandai budget.urut perlahan.oK bila serum dah habis sapu. Sapu pula AylaMyra Clear Acne cream kat
bahagian jerawat ajer. lakukan 2x sehari untuk kesan yang cepat.

2. Jangan picit jerawat. Bukan apa ,nanti boleh kene jangkitan kuman lepas tu boleh mendatangkan parut. Elok-elok tak de parut ,jadi ada
pulak.

3. Jangan main pegang aje muka kita dengan tangan atau selalu bersentuhan dengan bende yang boleh memerangkap sebum seperti
hand phone atau bantal busuk he he he coz kemunkinan ada bakteria kat situ.

4. kalau pakai spek mata pastikan ia bersih takut bawa bakteria terutama kat bahagian hidung dan mata.

5.Cuci make up tu dulu sebelum tidur.Beli make up yang bagus dan jenama yang mempunyai label "noncomedogenic" atau "nonacnegenic".
Buang make up yang u all rasa mcm buruk,berbau dan takut ada bakteria terutama kat sponge tu.

6.pastikan rambut anda bersih ,kdg2 rambut tak bersih terkene kat muka boleh kene jerawat jugak.




2 comments:

  1. sis...saya pakai spek mata..so,memang ada jrawat btul2 dkt hidung sya...eii..geram!!pasni nak bersihkan spek setiap hari...pastu saya nak tanya sis..mcmna nak buka pnutup serum,payahlah nak buka..adakah kita kena tebuk atau buka penutup botol kecik tu??ble bagitau cara2 nak buka tak??makaseh~~

    ReplyDelete
  2. kat kepala serum tu ada arrow kan , tarik ikut arrow tu.
    pakai clear acne solution kat akne tu ,lepas 2 hari akan kering

    ReplyDelete

AylaMyra Skin Care

AylaMyra Skin Care