Friday, September 21, 2012

Masalah pori-pori terbuka (enlarge pores) dan penyelesaiannya.

Liang pori-pori terbuka boleh menjadi satu masalah pada kita. Liang roma kita kelihatan seperti berlubang.
Biasanya ia terjadi di hidung,dagu dan pipi anda namun kat mana-mana area pun boleh terjadi.Ia menjadi liang pori
sebagai pembukaan untuk bulu roma,saiz bulu roma kita bergantung pada saiz liang. Kadang-kadang campuran sel-sel kulit
mati menyebabkan liang itu untuk kelihatan lebih terbuka atau tersumbat.

Sebenarnya kalau pori-pori anda dah besar kita tak boleh betul-betul hilangkannya tapi kita boleh menguruskannya dengan
mencari produk yang sesuai untuk menutup liang-liang ini.Kita harus mengurangkan saiznya ,memang ia mengambil masa sedikit.
Produk yang anda pilih mestilah membantu dari segi
-mengecilkan saiz liang pori
-membersihkan liang supaya tidak tersumbat
-menghalang jerawat supaya tidak muncul akibat liang tersumbat

Perlu anda ketahui liang pori yang tidak dibersihkan dengan baik akan menyebabkang dinding liang pori menebal menyebabkan
kecacatan kekal.Sebab tu kalau korang nampak ada org muka dia lubang2 terlampau besar terutama lelaki.

Bersihkan liang pori-pori anda.

Cara nak bersihkan pori-pori ni senang saja ok. Cuci wajah anda sebersihnya ,kemudian pakailah toner, jangan skip toner anda.
Toner ni membantu membersihkan pori sebab cleanser kita tak dapat cuci semuanya.Toner bukan sahaja membersihkan sisa
sisa yang tinggal malah kandungan toner membantu mengecilkan liang roma kita.
Ok setelah steam muka kita dengan air panas. Tahukan macam mana nak buat ni kan.Steamkan muka dalam amsa 1-2 minit, ia akan
membantu membuka liang pori yang tersumbat.(Steam ni tak perlu setiap hari paling bagus seminggu sekali).

Selepas steam boleh anda sapukan Aylamyra Open pore serum untuk mengecilkan semula pori2 anda yang dah besar itu. Ambil sedikit
serum iaitu satu pertiga isi botol sapukan secara memutar dari bawah dagu keatas. Urut sehingga semua serum rata dan kering.
Lakukan step ini dua kali sehari iaitu pagi dan malam.
(ini kalau pakai tangan , bagi yang pakai machine/atau pakai untuk salun, anda dinasihatkan guna sebotol untuk kesan lebih cepat).

Kalau siang hari pastikan anda pakai pelembab yang berSPF supaya anda dilindungi oleh sinar UV.Pakai serum apa pun tak guna
kalau kita tak pakai sun block ok.Pada yang tak ada sun block boleh cuba Aylamyra SPF 30 sun block foundation.

Oh ya saya terlupa pulak pasal mask , kalau boleh seminggu sekali atau dua kali anda kene pakai mask .Mask ni kita pakai selepas steam tadi.
Mask yang paling sesuai adalah Aylamyra Collagen mask, gel collagen ini mampu mengetatkan pori2 anda.

Ini adalah caranya merawat masalah liang pori-pori terbuka untuk anda buat sendiri kat rumah.

Dapatkan
Aylamyra Cleansing Gel RM67
Aylamyra Hydro Toner RM 67
Aylamyra Collagen mask RM 8
Aylamyra Open pore Serum RM 67
Aylamyra SPF 30 Sun block foundation RM 50.

Kalau anda dah ada skin care sendiri, anda cuma perlu tambah Aylamyra Open pore Serum RM 67 dalam set anda.!
SMS/Whatsapp 0162890020 saya untuk pertanyaan .

No comments:

Post a Comment

AylaMyra Skin Care

AylaMyra Skin Care